Vi lämnade Norrköping Midsommarafton 2010 och är nu åter i Sverige efter ett fantastiskt år.Skattkistan

Vi har gjort så att våra respektive VISA kort turas om att stå för utgifterna och vi kan konstatera att Andreas är "slösa" och Stina är "spara" :-)

Vi kan också konstatera att vi gillar att gå på restaurang, fika och ta en drink eller en öl, då denna utgift toppar listan.
Hamnavgifter är också en stor kostnad men vi räknar med att detta konto minskar i betydelse då vi har få hamnnätter här i Karibien.

Vad kostar vad, var?

Europa?
Genom Europa låg vi väldigt lite för ankare. Kanske kunde vi legat mer för ankare om vi varit mer erfarna än vi var men inte mycket. Kusten är utsatt och tidvattnet härskar. Först i Spanien börjar svajankringen komma, en natt i hamn kostande mellan 15-23 EUR hela vägen ner.
Maten i butikerna kostade lite mer eller lite mindre än hemma beroende på land, men inga större skillnader. Restaurang kostade ungefär som hemma i Sverige.

Karibien?
Svajankring är standard i Karibien vilket gör att det blir ganska få hamnnätter. Matpriserna är minst som hemma och ju mindre ö desto dyrare. Frukt och grönt kunde man kanske tro var billigt men så är det inte, även frukt och grönt som köps på marknaden kostar ungefär som hemma fast då är den lite färskare.

Typiska priser är:
Ett vanligt restaurang besök går loss på 40 till 50 EC dollar (100 - 125 kr) fisk eller kyckling i någon form är det vanligaste. I många av dom små vikarna ordnas grillning på stranden i enkla restauranger då är det runt 60 EC (150 kr) som gäller, vill man riktigt lyxa till det med en hummer så blir det 100 EC (250 kr). Nu har vi bara hunnit prova en strand grillning och den var väll inte någon kulinarisk upplevelse på hög nivå direkt men vi ska göra nya försök. Det finns dock riktigt billiga ställen att äta på även här, det gäller bara att hitta dom.

Romdrinkarna som kommer i olika smaker och färger där den vanligaste är den klassiska rompunch’en betalar vi 12 till 20 EC (30 - 50 kr) beroende på ställe och ö. Carib, Stag eller Hairoun den Karibiska ölen kostar mellan 5 och 10 EC (12 - 25 kr).