I nästan alla marinor vi har legat i har vi sett en ganska stor fisk som simmat med nosen uppe vid ytan och kippat efter luft (så har det sett ut i alla fall). Vi har inte vetat vad den hetat så därför har vi kallat den ”hamn fisk”. Dessa hamnfiskar har bara blivit fler och fler för varje marina och i Camariñas var de tusentals på vissa ställen och vi såg knappt vattenytan då de låg där och ”kippade efter luft”.
Till slut fick vi så reda på vad dessa fiskar heter av en fransman som stod och harpunerade dem. Tjockläppad multe är det och eftersom detta är svårt att säga i plural har vi döpt om dem till mullorna. Mullorna kan bli upp till
Fisk
Vi har fiskat en hel del den senaste tiden och har blivit ganska bra på det om vi får säga det själva. Det har faktiskt blivit fisk alla gånger vi har försökt :-).
Så här kan man göra: vid lämpligt ställe där det är lite grundare, fiskmåsar eller fiskebåtar håller till kastar man i en rev med paravan på, efter paravanen har man ett gäng krokar med ”glitter” i och avslutar med en liten jigg. Paravan är en tyngd med vinge som drar ner reven till ca 5m. Vi köpte vårt ”arrangemang” klappat och klart i LAberwrach i Frankrike men har sett det på andra ställen också. Det vi har fått på detta sätt är ”vanlig” makrill sådan som vi också har i Sverige. Vi har börjat binda våra egna flugor/drag för guldmakrill också och tror vi har ett vinnande koncept men ännu har vi inte fått något hugg, förutom en portugisisk fiskeboj som tog både drag och rev för oss. Vi får återkomma när vi har verifierat att det fungerar på riktig fisk.
Då vi har haft god fångst på ”vanlig” makrill har vi experimenterat med olika recept och kan rekommendera följande. Snabbt och gott.
Släng ut reven med ett gäng krokar på vänta 20 min, dra in de två, tre makrillarna som sitter där, rensa och filé’a fisken.
- Lägg filérna i en stekpanna
- Krydda med örtkrydda vi har använt Provensalska, salt och peppar
- Häll över rikligt med grädde
Servera med ris eller potatis.
Paravan i..
Fisk upp..
Presto..
En härlig matresa verkar det också att ha varit så här långt. Härligt att ni har det bra. Beträffande tjockläpp ( multe ), så måste det ju ändå vara bättre än "fläskläpp", även om det ju är en " kötträtt "!
SvaraRaderaHa det riktigt bra alla tre önskar senioren Ulf och alla Trollen i Stehag.
vilka fina fiskar hälsningar axel hortlund
SvaraRadera